HEALING

Rebozo Sluitingsritueel

Het Rebozo sluitingsritueel is een ritueel voor vrouwen. Het komt oorspronkelijk uit Mexico en markeert voor de moeder een overgang. De eerste 40 dagen na de geboorte wordt er voor de nieuwe moeder gezorgd door de community. Het huishouden wordt overgenomen, er wordt voor oudere kinderen gezorgd, er wordt gekookt zodat de moeder zich helemaal op haar baby kan richten. Na deze 40 dagen gaat ze zelf deze taken weer op zich nemen en wordt er tijd gemaakt voor de transitie. Van vrouw naar moeder, als afsluiting van de periode van zwangerschap, geboorte en kraamtijd.

Het sluitingsritueel duurt ongeveer 3,5 uur en bestaat uit verschillende onderdelen. Een openingscirkel, een warm kruidenbad, massage en als laatste het sluiten van het lichaam in de rebozo doeken.

Waarom zou je het Rebozo ritueel doen?

Tijdens het ritueel staan we bewust stil bij hoe de overgang voor jou is geweest van vrouw naar (opnieuw) moeder. Van conceptie tot geboorte en het moederschap. Misschien heb je je geboorteverhaal nog niet gedeeld, misschien zijn er dingen anders gelopen dan je had gehoopt. Of heb je een prachtige bevalling gehad maar viel de zwangerschap of de periode na geboorte je zwaar. Alles mag gedeeld en gevoeld worden. Jouw lichaam heeft zich 9 maanden lang letterlijk geopend en opengezet voor nieuw leven. Door het sluiten van de doeken kom je weer terug bij jezelf en je eigen kern. 

Het ritueel is een heel mooi zacht moment. Om zelf gedragen en verzorgd te worden als nieuwe moeder. Om diepe ontspanning in het lichaam te vinden en alle aandacht voor jezelf te hebben.

In Nederland zien we dat vrouwen het ritueel (vaak) uitvoeren vanaf 4 maanden na de geboorte (bijvoorbeeld bij het weer terug gaan naar het werk) tot vele tientallen jaren later. Bijvoorbeeld nog ter verwerking van een traumatische geboorte of omdat je het idee hebt dat je een stukje van jezelf hebt achtergelaten tijdens de geboorte. Veel vrouwen geven na het ritueel aan zich weer ‘heel’ te voelen. Welk moment je ook kiest na de geboorte is allemaal goed. Ook vrouwen in de overgang of die een verandering hebben meegemaakt (scheiding, verhuizing of verlies bijvoorbeeld) voeren het ritueel uit. 

Praktisch over het ritueel: Het ritueel kan bij jou thuis plaatsvinden of in Esther’s praktijkruimte aan huis. Het ritueel kan 1:1 zijn of met iemand erbij. Bijvoorbeeld een goede vriendin van je, je partner, of een familielid. Traditioneel gezien werd het ritueel altijd met 3 personen uitgevoerd, dit is niet nodig. 

Je betaald 250 euro voor het volledige ritueel inclusief kruiden, gezonde snacks en een kleine maaltijd achteraf. 

Heb je interesse in het ritueel, neem dan contact op via Info@deflowstudio.nl of via het contactformulier.